Valencia, conocida como la Capital del Turia, no tiene río.
Para evitar el peligro de las crecidas, sus aguas fueron desviadas fuera de la ciudad en el año 1973 con la inauguración del Plan Sur, promovido por el gobierno de los pantanos.
La ciudad perdió su río y al río le fue arrebatada su ciudad.
El Turia se volvió desde entonces invisible para los habitantes de la ciudad de Valencia. Las aguas en torno a las cuales se erigió la ciudad y que le dieron la vida, desaparecieron de la memoria y el imaginario colectivos.
Durante los últimos cuatro años me he dedicado a fotografiar el parque fluvial del río Turia, sus paisajes y sus gentes, con la intención de rescatarlo, de dar visibilidad al río invisible.
Este proyecto es un tributo a nuestro río, a las historias ancladas en sus riberas, a la memoria


Guanyador Beca Fragments

València, dijous 10 de novembre de 2016. La Unió de Periodistes Valencians ha atorgat al fotògraf valencià Francisco Llop la primera Beca Fragments, amb el compromís i la col·laboració de DKV, per a produir un assaig visual sobre la història contemporània de la Comunitat Valenciana. El jurat, compost per l’historiador de fotografia i especialista en fotollibres, Horacio Hernández, el fotògraf i professor de fotografia, Ricardo Cases, i el periodista gràfic i membre de la Comissió Executiva de la Unió de Periodistes Valencians, Biel Aliño, ha escollit, el projecte de Llop, titulat “el riu invisible” que pretén “ser un tribut al riu Túria, a les històries ancorades en les seues riberes i a la memòria”.

Segons explica l’autor en la seua proposta, “València, la capital del Túria, no té riu. Les seues aigües li van ser arrabassades l’any 1973 amb la inauguració del Pla Sud promogut pel govern dels pantans”. Llop, que s’ha dedicat a fotografiar el parc fluvial durant els últims quatre anys, vol amb aquest projecte “rescatar i donar visibilitat al riu” i reflexionar sobre la memòria, ja que, en paraules de l’autor, “sembla que quan la ciutat es va quedar sense riu, aquest hi haguera desaparegut de la memòria col·lectiva”. “Hi ha una vida al voltant del riu que molta gent de València desconeix”, afirma el fotògraf, qui explica que “no existeix cap treball fotogràfic d’autor sobre el Túria, que aborde el riu des del punt de vista documental i de l’experiència”.

L’autor disposarà d’un any per a realitzar el seu projecte, amb un pressupost de 13.000€. La presentació de l’assaig final serà el 18 de novembre de 2017. El projecte contempla una exposició fotogràfica i l’edició d’un llibre.