El projecte 4ïllats. Fronteres construïdes i territori desplaçat és un treball col·lectiu realitzat per estudiants del Màster en Fotografia, Art i Tècnica de la Universitat Politècnica de València (UPV). Mitjançant un enfocament transversal i en diàleg constant amb associacions i col·lectius del barri de Natzaret, es vol parlar de la identitat i la història d’este, de les manques en matèria de mobilitat derivades de la seua situació perifèrica dins de la ciutat de València, de la pèrdua de la seua platja després de l’ampliació del port, del seu caràcter acollidor i multicultural, i de les dignes expectatives de futur que li oferirà l’ampliació del jardí del Túria, tan allunyada dels plans especulatius que s’esperaven al barri en el passat.

 

Un projecte, en definitiva, per a pensar i repensar l’espai urbà del barri, l’espai que habitem. Natzaret ha estat desplaçat i oblidat, i la privació del mar, element identitari d’este antic poble mariner, va ser un punt d’inflexió fonamental en la seua història recent. Així, volem centrar-nos en tots eixos desplaçaments involuntaris que Natzaret ha patit, però també en el moviment intern del barri: bressol de cultura i tradicions, però també de moviments socials i artístics i d’un fort teixit associatiu, que fa que als seus carrers i a les seues places la gent encara tinga eixe sentiment de pertinença, de no sentir-se una altra cosa que no siga poble.

4ïllats. Fronteres construïdes i territori desplaçat es ramifica en múltiples vessants. En eixe sentit, un autobús de la línia 4 de l’Empresa Municial de Transports (EMT) de València, que connecta el barri amb el centre de la ciutat, recorre els carrers amb un missatge cridaner al seu exterior: coneixes la platja de Natzaret? Una qüestió que ens introdueix a l’interior del vehicle on una exposició ompli l’autobús i mostra la història de Natzaret, des de la creació en 1720 del llatzeret que després formaria el nucli del barri fins a l’ampliació del port en 1986 o l’arribada de la Formula 1 en 2007. L’autobús conclou la seua ruta habitual al mur que aïlla el barri de Natzaret del port, una frontera sobre la qual es realitza la següent acció del projecte: un mar gegant apareix sobre esta, recordant eixa platja que ja no hi és, eixe mar desaparegut que ara sembla una il·lusió del passat. El projecte es completa amb els tallers de fotogrames realitzats amb els xiquets i les xiquetes de l’associació Arca de Noé  i amb els i les estudiants de sisé de primària del col·legi públic Ausiàs March.

Abril-maig de 2018

InteriorBus

interiorBus2