Proyecto colectivo realizado por Juan Carlos Casanova, Requena Laura, Ismael Marco Carrillo, Alicia Palacios-FerriLucía Sáez i Javier Sánchez Robres.

 

Mediante un enfoque transversal y en diálogo constante con asociaciones y colectivos del barrio de Natzaret, se quiere hablar de la identidad y la historia de este, de las carencias en materia de movilidad derivadas de su situación periférica dentro de la ciudad de València, de la pérdida de su playa después de la ampliación del puerto, de su carácter acogedor y multicultural, y de las dignas expectativas de futuro que le ofrecerá la ampliación del jardín del Túria, tan alejada de los planes especulativos que se esperaban en el barrio en el pasado.

Un projecte, en definitiva, per a pensar i repensar l’espai urbà del barri, l’espai que habitem. Natzaret ha estat desplaçat i oblidat, i la privació del mar, element identitari d’este antic poble mariner, va ser un punt d’inflexió fonamental en la seua història recent. Així, volem centrar-nos en tots eixos desplaçaments involuntaris que Natzaret ha patit, però també en el moviment intern del barri: bressol de cultura i tradicions, però també de moviments socials i artístics i d’un fort teixit associatiu, que fa que als seus carrers i a les seues places la gent encara tinga eixe sentiment de pertinença, de no sentir-se una altra cosa que no siga poble.

4ïllats. Fronteres construïdes i territori desplaçat es ramifica en múltiples vessants. En eixe sentit, un autobús de la línia 4 de l’Empresa Municipal de Transports (EMT)  de València, que connecta el barri amb el centre de la ciutat, recorre els carrers amb un missatge cridaner al seu exterior: coneixes la platja de Natzaret? Una qüestió que ens introdueix a l’interior del vehicle on una exposició ompli l’autobús i mostra la història de Natzaret, des de la creació en 1720 del llatzeret que després formaria el nucli del barri fins a l’ampliació del port en 1986 o l’arribada de la Formula 1 en 2007. L’autobús conclou la seua ruta habitual al mur que aïlla el barri de Natzaret del port, una frontera sobre la qual es realitza la següent acció del projecte: un mar gegant apareix sobre esta, recordant eixa platja que ja no hi és, eixe mar desaparegut que ara sembla una il·lusió del passat. El projecte es completa amb els tallers de fotogrames realitzats amb els xiquets i les xiquetes de l’associació Arca de Noé  i amb els i les estudiants de sisé de primària del col·legi públic Ausiàs March.

Abril-maig de 2018